Άρθρο 8. Σχολικές εκδρομές

Οι σχολικές εκδρομές είναι η οργανωμένη από το σχολείο ομαδική μετάβαση σε τόπους που βρίσκονται σε μικρή ή μεγάλη απόσταση από τη σχολική μονάδα με χαρακτήρα κοινωνικοπολιτικό, ψυχαγωγικό, παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό. Συνδυάζουν τη μάθηση και ενημέρωση με τη διασκέδαση, την «απόδραση» από τη ρουτίνα του σχολείου και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ μαθητών και καθηγητών, που είναι ζητούμενα και τα δύο για την πιο ομαλή και δημοκρατική λειτουργία των σχολικών μονάδων, ενώ παράλληλα πολλαπλές πηγές πληροφόρησης και εκπαίδευσης, εκτός των φυσικών συνόρων του σχολείου, ενσωματώνονται στην καθημερινή λειτουργία.

Οι σχολικές εκδρομές εγκρίνονται από τους Συλλόγους των Διδασκόντων Καθηγητών ή/και από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κατά περίπτωση και κατά τα προβλεπόμενα από την εκπαιδευτική νομοθεσία. Διακρίνονται σε:

? Σχολικούς περιπάτους: Πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας του σχολείου, δεν υπερβαίνουν τους πέντε (5) συνολικά κατά έτος και δε γίνονται περισσότεροι από έναν (1) μέσα στον ίδιο μήνα.

? Διδακτικές επισκέψεις: Διδακτικές επισκέψεις των μαθητών, διάρκειας μίας ή περισσότερων σχολικών ωρών, είναι δυνατό να γίνονται προγραμματισμένα σε χώρους επιστημονικής, ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής αναφοράς, σε μονάδες παραγωγής και διοίκησης, αξιοθέατα κ.τ.λ.

? Εκπαιδευτικές εκδρομές: Πραγματοποιείται μία (1) ημερήσια εκδρομή, χωρίς διανυκτέρευση, οποτεδήποτε μέσα στο διδακτικό έτος, με την απαραίτητη συμμετοχή τουλάχιστον των ? του αριθμού των μαθητών της τάξης ή του σχολείου. Πραγματοποιείται μία (1) πολυήμερη εκδρομή από τους μαθητές της τελευταίας τάξης του Λυκείου, με την απαραίτητη συμμετοχή τουλάχιστον των ? του αριθμού των μαθητών της τάξης.

Η διάρκεια και το χρονικό διάστημα της εκδρομής καθορίζονται από τη σχετική Υ.Α. και την απόφαση του Συλλόγου των Διδασκόντων του σχολείου.

? Εκπαιδευτικές επισκέψεις: Είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές επισκέψεις με διανυκτέρευση, με τη χρήση δύο (2) εργασίμων ημερών και μίας (1) ή δύο (2) αργιών, στο πλαίσιο υλοποίησης εγκεκριμένων σχολικών δραστηριοτήτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας και Αγωγής Καταναλωτή, Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και Αγωγής Σταδιοδρομίας, Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων ή σε τοποθεσίες σχετικές με την ύλη βασικών μαθημάτων, με την απαραίτητη συμμετοχή τουλάχιστον των ? του αριθμού των μαθητών της τάξης.

Η δαπάνη των εκδρομών – επισκέψεων βαρύνει τους γονείς των μαθητών. Οι μαθητές συνοδεύονται από τον προβλεπόμενο αριθμό καθηγητών, οι οποίοι είναι εξουσιοδοτημένοι από τους γονείς να ενεργούν για λογαριασμό τους.

Ο χώρος, ο χρόνος και τα μέσα μεταφοράς κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής ? επίσκεψης θεωρούνται χώρος και χρόνος κανονικής (καθημερινής) λειτουργίας του σχολείου και διέπονται από τους ίδιους Νόμους, Κανονισμούς και Αποφάσεις. Στην περίπτωση που για την πραγματοποίηση της εκδρομής απαιτείται χρήση μεταφορικού μέσου, πρέπει να υπάρχει κατατεθειμένη σύμφωνη υπεύθυνη δήλωση του γονέα του μαθητή. Αν ο γονέας δεν συμφωνεί, δεν καταχωρίζονται απουσίες. Ο Σύλλογος Διδασκόντων διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει όποιον μαθητή κρίνει ότι θέτει σε δοκιμασία την επιτυχημένη έκβαση της εκδρομής – επίσκεψης.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στους περιπάτους, στις  διδακτικές ή εκπαιδευτικές επισκέψεις και στις εκδρομές του Σχολείου τελούν υπό τη διαρκή εποπτεία των συνοδών καθηγητών, οι οποίοι φέρουν από το νόμο αυξημένη ευθύνη. Κατά συνέπεια και οι μαθητές στις περιπτώσεις αυτές φέρουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη συμπεριφορά τους και κρίνονται αυστηρά.