Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 – Η επιστροφή (παρακαλώ να διαβαστεί με προσοχή!)

Αγαπητοί Γονείς/ Κηδεμόνες και παιδιά,
Τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 επαναλειτουργεί «δια ζώσης» το σχολείο μας, όπως και όλα τα Λύκεια της χώρας. Δυστυχώς αυτό δε γίνεται με τις καλύτερες προϋποθέσεις καθώς διαφαίνεται (από τον καθημερινό αριθμό κρουσμάτων) πως βρισκόμαστε στο μέσο του 3ου κύματος της πανδημίας. Ήδη κάποιοι μαθητές/-τριες του σχολείου μας νοσούν και δε θα είναι μαζί μας τη Δευτέρα – τους/τις ευχόμαστε γρήγορη ανάρρωση!
Η επιστροφή μας, λοιπόν, θα γίνει με προϋποθέσεις, όπως έχουν οριστεί (με σχετικές εγκυκλίους) από τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας. Συγκεκριμένα:
– Φορούμε όλοι μας τις μάσκες εντός κι εκτός των αιθουσών. Εξαιρούνται μόνον όσοι/-ες αντιμετωπίζουν πρόβλημα που έχει αποδειχθεί με ιατρική γνωμάτευση.
– Κρατούμε τις αποστάσεις μεταξύ μας.
– Πλένουμε σχολαστικά τα χέρια μας (ειδικά πριν φάμε) και δεν ακουμπούμε το πρόσωπό μας. Επιπλέον χρησιμοποιούμε το αντισηπτικό διάλυμα που υπάρχει σε κάθε αίθουσα.
– Στα διαλείμματα κατεβαίνουμε όλοι/-ες στους χώρους που έχουν οριστεί για τις τρεις τάξεις και ανοίγουμε τις αίθουσες για φυσικό αερισμό. Οι αίθουσες αερίζονται και κατά τη διάρκεια του μαθήματος σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Επιπλέον, αυτήν τη φορά η επιστροφή μας θα γίνει αφού πρώτα όλοι/-ες (εκπαιδευτικοί, μαθητές/-τριες και βοηθητικό προσωπικό) κάνουν το αυτοδιαγνωστικό τεστ (self-test), βγει αρνητικό αποτέλεσμα και δηλωθεί στη σχετική πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr Αυτό θα γίνεται δύο (2) φορές την εβδομάδα και ο χαρακτήρας του μέτρου είναι υποχρεωτικός. Δηλαδή τα τεστ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση όλων στο σχολείο.
Συγκεκριμένα βήματα:
1) Γονείς/ Κηδεμόνες, μαθητές (ενήλικες), εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό παραλαμβάνουν δωρεάν το self-test, μαζί με ενημερωτικό υλικό από το φαρμακείο, χρησιμοποιώντας τον ΑΜΚΑ.
2) Όλοι κάνουν το self-test στο σπίτι τους. Το τεστ γίνεται το ίδιο πρωί (Δευτέρας/ Πέμπτης) ή το προηγούμενο βράδυ (Κυριακή/ Τετάρτη). Άρα το πρώτο τεστ θα μπορεί να γίνει την Κυριακή το βράδυ ή την Δευτέρα το πρωί. Η διαδικασία είναι απλή και πρέπει να γίνεται χωρίς άγχος, αλλά με προσοχή ακολουθώντας τα βήματα που περιγράφονται στις οδηγίες. Εναλλακτικά μπορείτε να παρακολουθήσετε το ακόλουθο βιντεάκι: https://www.youtube.com/watch?v=uqy9EtE1uuE
3) Όλοι δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας http://self-testing.gov.gr στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρώντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.
Αν το self-test είναι αρνητικό: Α) Για τους μαθητές θα εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους όλη την εβδομάδα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης. Β) Για τους εκπαιδευτικούς και το βοηθητικό προσωπικό, θα εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας.
Προσοχή! Στην περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να γράφουν μια Υπεύθυνη Δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/ τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.
Αν το self-test είναι θετικό θα εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test σε δημόσια δομή (π.χ. νοσοκομείο)
Συμπερασματικά, η διενέργεια του self-test ( το οποίο προμηθευόμαστε έγκαιρα από το φαρμακείο) και η δήλωση του αποτελέσματος στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ είναι υποχρεωτική διαδικασία για όλους/-ες. Δεν πρέπει να μας αγχώνει, ούτε να μας φοβίζει. Για να ολοκληρωθεί επιτυχώς χρειάζονται οι Κωδικοί Taxisnet (ενδεχομένως τους αναζητούμε έγκαιρα στους λογιστές) και πιθανόν μια Υπεύθυνη Δήλωση του Ν.1599/86 (στην περίπτωση που δεν έχουμε εκτυπωτή).
Αγαπητοί Γονείς/ Κηδεμόνες και παιδιά,
έμειναν μόλις 2 εβδομάδες (πρακτικά 9 μέρες αν αφαιρέσουμε μία μέρα περιπάτου) μαθημάτων για τις άγιες μέρες του Πάσχα. Στόχος όλων μας πρέπει να είναι η ήρεμη – χωρίς εντάσεις κι αντιπαραθέσεις – επάνοδός μας στο σχολείο. Ας ακολουθήσουμε τις οδηγίες χωρίς άγχος και όλα θα πάνε καλά…
Ο Διευθυντής,
Πασχάλης Παλαβούζης